Igienizarea lucrarilor protetice

Un status dentar sanatos implica o atentie deosebita atat dintilor naturali, cat si restaurarilor protetice (coroanelor de acoperire), igiena orala trebuie sa fie corect executata, pentru ca pacientii sa beneficieze de coroanele protetice cat mai mult timp.

 

Pentru coroanele unidentare si dintii stalpi pe care se cimenteaza lucrarile protetice, igienizarea este mai usor de facut printr-un periaj corect, regulat (minimum 2 ori pe zi), apa de gura si, obligatoriu, ata dentara/dus bucal. Corpurile de punte (portiunea lucrarii dintre dintii stalpi care au inlocuit dintii absenti) necesita o atentie speciala: pentru acuratetea igienizarii se foloseste un tip special de ata dentara, numita superfloss.

Superfloss are trei componente: un filament rigid la unul din capete, o portiune asemanatoare unui burete menit sa curete toate resturile alimentare de sub corpul de punte – ata dentara spongioasă și la celalalt capat o portiune de ata dentara normala.

Cu ajutorul partii subtiri, poti introduce ata sub corpul de punte, tragand usor pana ce partea moale ajunge sa curete suprafata interna (cea care este in contact intim cu gingia). Cu miscari de dute-vino combinate cu miscari fata-spate, vei putea curata foarte bine aceasta suprafata. Segmentul mai subtire te ajuta sa cureti adecvat dintii sanatosi.

De asemenea, se recomanda folosirea periutei interdentare pentru spatiile dinte gingie si corpul de punte. Acesta reprezinta o periuta subtire, de forma alungita, flexibila, care se introduce cu grija pe sub corpul de punte pentru a indeparta resturile alimentare. Periutele interdentare sunt prezentate in truse, pe marimi diferite pentru a se preta la toate dimensiunile spatiilor interdentare.

Pentru o igiena completa se recomanda folosirea dusului bucal. Dusul bucal este un dispozitiv ce foloseste un jet de apa care este suflat constant si curata farte bine spatiile in care nu se poate ajunge cu periuta de dinti. El se orienteza in spatiul dintre lucrarea protetica si gingie, interdentar si la coletul dintilor (zona dintre dinte si gingie), curatand foarte bine resturile alimentare si dislocand placa bacteriana. Un alt avantaj pe care il poate avea dusul bucal il reprezinta si masajul gingival care stimuleaza circulatia sangvina.