Molarii de minte creeaza pentru foarte multi pacienti reprezentarea fizica a durerii si induc spaime ce au generat in timp diverse mituri in cultura populara. Cel mai bine este sa discuti cu medicul dentist si sa cunosti exact statusul dentar al maselelor tale de minte. Demontam in continuare 4 dintre cele mai vehiculate mituri:
Molarii de minte care nu au probleme nu ar trebui indepartati.
FALS: Mai devreme sau mai tarziu molarii de minte ramasi intacti pot dezvolta o serie de probleme deoarece se igienizeaza mai greu, se acumuleaza placa bacteriana, iar dintele dezvolta astfel carii si probleme parodontale.
Extractia molarilor de minte determina deplasarea in spate a dintilor deja ingramaditi.
FALS: Dintii nu se deplaseaza in spate, iar indepartarea maselelor de minte nu determina corectarea dintilor îngramaditi (acestia se corecteaza exclusiv cu aparatele ortodontice).
Indepartarea molarilor de minte schimba fizionomia fetei, determina caderea pometilor.
FALS: Extractia molarilor de minte nu are niciun efect asupra formei fetei.
Daca nu doare, nu interveni.
GRESIT: Cariile, afectiunile gingivale, precum si alte patologii se pot dezvolta rapid la molarii de minte fara simptome si pot afecta ireversibil structurile adiacente.
Nu uita, cel mai bun sfat il poti primi de la medicul dentist, insa majoritatea problemelor pe care le prezinta molarii de minte pornesc de la igiena precara, din cauza accesului dificil, iar acumularea de tartru, determina inflamatia si infectia.