Ramură a stomatologiei, ortodonția vizează prevenția, diagnosticul și tratamentul anomaliilor dento-maxilare. Odată cu îmbunătățirea aspectului, aceasta urmărește să asigure buna funcționare a aparatului dentar, recunoscut fiind faptul că dinții strâmbi sunt mai dificil de igienizat, prin urmare mai predispuși la apariția cariilor și a afecțiunilor parodontale. Mai mult decât atât, anomaliile dento-maxilare pot provoca numeroase tulburări, printre care enumerăm proasta masticație a alimentelor, tulburarile de vorbire dar și afectarea imaginii de sine a persoanei.
Medicul ortodont are rolul de a supraveghea buna dezvoltare a oaselor maxilare în cazul copiilor și de a interveni cu ajutorul diverselor tipuri de aparate dentare pentru a dirija creșterea armonioasă a întregului schelet dento-facial. Este important de menționat că anomaliile se tratează mai ușor la vârsta copilăriei, de aceea este recomandat un control de specialitate efectuat devreme, pentru a putea surprinde și interveni în timp util. Odată ajunși la vârsta adultă, când creșterea scheletului facial a încetat, pacienții cu anomalii maxilare severe pot beneficia de un tratament combinat ortodontic și chirurgical, pentru a se bucura nu numai de o sănătate orală mai bună ci și de zâmbetul pe care și-l doresc.
Astăzi există numeroase tipuri de aparate ortodontice puse la dispoziția pacienților. Acestea sunt adaptate vârstei, tipului de anomalie dentară și gravitații acesteia. Pe lângă aparatele mobilizabile destinate copiilor, medicul ortodont vă poate recomanda aparate fixe sau gutiere transparente cu ajutorul cărora să trateze afecțiunea dvs. Astfel, se pot găsi soluții cât mai adaptate nevoilor pacienților, oferind un grad ridicat de confort și o estetică îmbunătățită
Ortodonția este despre sănătate și frumusețe deopotrivă. Ea pune accent pe starea de bine a pacientului, fiind bine acceptată atât de către cei mici cât și de către pacienții adulți.